Ik ben het type teamleider wat graag de juiste kaders schept zodat de teamleden zelfstandig kunnen werken. Ik moedig zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling aan en wil dat iedereen verantwoordelijkheid neemt en laat zien waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Dit type leiderschap wordt vaak toegejuicht en geschetst als de goede vorm van leiderschap. Maar te veel laissez faire in het leiderschap kan ertoe leiden dat dingen mis gaan. Dat is bij mij gebeurd. Doordat ik mij ergens te weinig mee heb bemoeid, waar dit wel nodig was, heb ik iemand gedupeerd. Onbedoeld, zeker niet mijn intentie, maar wel mijn verantwoordelijkheid. Om hiervan te leren en ervoor te zorgen dat ik een volgende keer alerter ben, staat bij mij de micromanager even in het zonnetje.
Want hoewel dit type leiderschap meestal kritiek oplevert, zijn er situaties waarin je het gedrag van de micromanager juist wel nodig hebt. Ik heb er als leerdoel een paar opgezocht:

🔎 Bij het opstarten van een nieuw team of project. In de eerste 100 dagen is er nog veel onduidelijk. We denken soms dat we het over hetzelfde hebben, maar als het erop aan komt blijkt dat anders te zijn. De aandacht van de micromanager kan hier juist goed ingezet worden om verwachtingen, taken en verantwoordelijkheden te bewaken. De teamleider kan dit meer loslaten zodra hier een eenduidig beeld over is ontstaan.

🔍 Wanneer er twijfels zijn over de kwaliteit die geleverd wordt of als er een klant is die heel kritisch is. Dan wil je als teamleider van dichtbij beoordelen of hier, onder andere, de juiste competenties voor in het team aanwezig zijn. Dat begint bij het vaststellen van de kwaliteitseisen en impliciete verwachtingen. Vervolgens volg je als teamleider het proces en monitor je hoe het gaat.

🔎 Wanneer er hele strakke deadlines zijn en helemaal als er sprake is van een keten aan werkzaamheden. Als teamleider hou je het overzicht en bewaak je de doorstroom zodat er geen tijd verloren gaat.
Belangrijk in alle gevallen is dat je als teamleider de intentie van het micromanagen deelt. Maar ook dat je je er van bewust bent dat micromanagement ten koste gaat van creativiteit en verantwoordelijkheid nemen. Zelf zal ik de komende tijd iets meer micromanagen als de samenwerking anders loopt dan voorzien. Misschien maak ik het wel zo bont dat ik een signaaltje krijg uit het team dat het wel een tandje minder mag.

Waar mag jij meer of juist minder micromanagen?