Vorige week was ik in de gelegenheid om een lezing van Patrick van Veen, gedragsbioloog, bij te wonen. Hij bestudeert het gedrag van apen om beter te kunnen begrijpen hoe menselijk gedrag werkt en functioneert. Hoe verschillend ook de sociale interacties bij de verschillende apensoorten, we zien ze terug bij mensen. Sociaal contact is voor ons van het hoogste belang.   

Bij verschillend sociaal gedrag hoort een stijl van leiderschap. Bij de gorilla’s is er een goede vergelijking te maken met directief leiderschap. De rangen zijn duidelijk en er is er één die beslist. Bij de kuifmakaak is er sprake van een hele relaxte leiderschapsstijl waarbij andere apen zonder angst hun ongenoegen over het gedrag en de keuzes van de leider uitspreken. Er heerst een vrij ontspannen sfeer. De micromanager zien we terug in het gouden leeuwaapje. Dit aapje houdt alles nauwlettend in de gaten en let er voortdurend op of al het werk wel goed uitgevoerd wordt. Als ze ook maar een klein beetje het gevoel hebben dat iets niet helemaal goed gaat, nemen ze het zelf weer over.

Iedere vorm van leiderschap heeft zijn sterke en zwakke kanten. Het gaat er daarbij niet zozeer om dat de één beter is dan de andere. Waar het om gaat is welke stijl het beste past binnen de omstandigheden. Soms is het nodig dat je als teamleider ingrijpt als het mis gaat, in een andere omgeving is een directieve stijl nodig omdat dit duidelijkheid geeft en soms worden doelen juist bereikt binnen een ontspannen sfeer. Als teamleider heb je een voorkeur voor een bepaalde leiderschapsstijl en met het team heb je daarin een patroon van sociale interactie ontwikkeld. In een aantal dingen ben je juist heel effectief maar er zijn ook dingen die je met het team maar niet voor elkaar krijgt. Bij die dingen die je met jouw team maar niet voor elkaar krijgt kan een andere leiderschapsstijl uitkomst bieden. Jouw effectiviteit als leider zit hem in de mate waarin je in staat bent om te herkennen wanneer een andere leiderschapsstijl effectiever is en dat je je daar comfortabel genoeg bij voelt om die toe te passen.

Als je benieuwd bent of dit voor jou kan werken en je bent bereid hiermee te experimenteren, neem dan het volgende mee:

🦍       Waarschijnlijk is er voor jou een goede reden waarom je een bepaalde leiderschapsstijl niet toepast. Bijvoorbeeld omdat je er slechte ervaringen mee hebt of omdat je bang bent voor oordelen van anderen. Hoe is dat voor jou?

🦧       Doe goede ervaringen op met de nieuwe stijl. Ga op zoek naar manieren waarop de andere leiderschapsstijl goed voor jou en je team werkt.

🐒       Doe experimenten die in omvang voor jou goed voelen. Je hoeft jouw vertrouwde leiderschapsstijl niet los te laten en helemaal over te gaan op een andere stijl. Het doel is om bewust te worden wanneer wat wel werkt en wanneer wat niet.