Ik ken mensen die zich kunnen verslapen. En als ik iemand tegenkom die daarover verteld dan ben ik gefascineerd. Ik heb me vroeger wel eens bedacht dat het heerlijk zou zijn als ik me zou verslapen als ik heel moe was. En dat ik dan in de ochtend een uurtje per ongeluk extra zou slapen. Als ik dan kom opdagen zou ik me enigszins schuldig voelen maar stiekem heel erg nagenieten van die extra slaap en, waar het me om ging, het uitgerust zijn. Tegelijkertijd hou ik er van om op tijd mijn bed uit te gaan en om kwart over zes buiten te staan voor een wandeling. Dat op tijd opstaan en gaan wandelen werkt prima voor mij in de zomer. De wens om me te kunnen verslapen komt in de winter.

Polariteiten zijn “tegenstellingen die elkaar en een hoger doel ondersteunen”. Ze zijn het fundament van ons leven. Bij dingen waarbij we steeds tegen hetzelfde aanlopen, of dilemma’s waar eigenlijk geen echte oplossing voor te bedenken is, is het de moeite waard om dit vanuit het polariteitenprincipe te bekijken. Daarmee krijgen we inzicht in datgene wat we negeren. En daar ligt nou juist de oplossing.

Als ik mijn (ver)slaapvoorbeeld neem dan is mijn terugkerende probleem dat het mij niet lukt om uitgerust en fit te zijn in de wintermaanden. Dat uitgerust en fit zijn is mijn doel. Ik heb een voorkeur voor het slaap- en activiteitenritme waar ik mij in de zomer heel goed bij voel. Omdat ik dat wil houden negeer ik, of ben ik er onvoldoende bewust van, dat de winter daar ook een belangrijke rol in speelt. Eén van de elementen die anders is in de winter is het ritme van licht en donker. Daarmee wordt ons biologisch ritme aangestuurd die de behoefte aan rust en activiteit bepaalt. Een langere periode van meer rust in de winter draagt bij aan het uitgerust en fit blijven op de lange termijn.

Ik kan in deze winterperiode beter een half uurtje eerder naar bed gaan en een half uurtje later opstaan. Als ik dat doe, maak ik gebruik van de werking van de polariteit van de zomer en de winter. Daarmee is het voor mij mogelijk om me ook uitgerust en fit te voelen in de winter. Anders dan in de zomer, maar niet minder waardevol.

Dus nee, ik heb me niet verslapen. Ik begin gewoon wat later.