Mijn eerste kennismaking met een coach was in 2016. Ik begon dat jaar aan de Executive MBA bij TIAS, waar de begeleiding door een professionele coach onderdeel uitmaakte van de opleiding. Ik zet daar met opzet professioneel voor, want coach is geen beschermd beroep. Binnen het aanbod aan coaches kom je zelfbenoemde coaches tegen, ik heb het over een ervaren, professionele coach.

Het combineren van een MBA en een volledige baan was meer dan uitdagend. Studeren was echter een droom die ik waar wilde maken, net als het starten van een eigen bedrijf. Tegelijkertijd was ik onzeker en vroeg me af of het me wel zou lukken. Het hielp ook niet dat ik nog geen flauw idee had hoe ik een leven als zelfstandig ondernemer moest gaan opbouwen. Maar ik wist wel dat ik het wilde. Ik schreef me daarom in voor de opleiding en na het behalen van mijn diploma nam ik ontslag.

Mijn coach was tijdens mijn studie in veel opzichten mijn houvast. Zij was iemand met wie ik mijn toekomstdromen en onzekerheden kon delen. Iemand die mij de vragen stelde die mij hielpen mijn vertrouwen terug te winnen. Ze hielp mij bewuste keuzes te maken en de volgende stap met nieuwe moed en inzichten tegemoet te treden. Ze stelde ook vragen die ik toen nog niet kon beantwoorden, maar die voor mij wel van belang waren voor de toekomst die ik voor ogen had. Door op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen werd mijn ondernemerschap duidelijker en groeide het vertrouwen in mezelf. Onze sessies samen waren ontspannen en betekenisvol. Ik herinner me dat het mij geweldig leek om op zo’n krachtige wijze met iemand te werken. Toch kwam het nog niet bij me op om zelf een opleiding tot coach te gaan volgen en coach te worden.

Inmiddels is het vijf jaar later en ben ik succesvol als ondernemer. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds zekerder werd in het ondernemerschap en de diensten die ik bied. Ik had mijn droom waargemaakt. Waar ik nog wel steeds mee worstelde was het feit dat ik bijna elke ochtend een gevoel van somberheid moest overwinnen voor ik opstond. Omdat ik zowel privé als in mijn werk gelukkig was, kon ik niet plaatsen waar die neerslachtigheid vandaan kwam. Laat staan dat ik in staat was om er iets aan te doen. Elke dag dat gevoel overwinnen trok een zware wissel op me.

In februari 2021 vertelde een vriendin mij dat ze een opleiding tot coach ging volgen. Het betrof een internationale opleiding die hoog stond aangeschreven. Ze mocht een gast uitnodigen voor de eerste drie dagen online training en vroeg mij of ik interesse had. Dat had ik, al was het alleen al om het samen met haar te doen. Al snel merkte ik dat wat er werd verteld en uitgelegd, klopte met mijn ervaring en kijk op het leven. De dingen die ik leerde raakten me en de manier van coachen ging tot de kern van wat mensen beweegt. Omdat de training de nadruk legde op het praktisch toepassen, kwam ik achter de oorzaak van mijn neerslachtigheid. Met dit inzicht en met de hulp van mijn peer-coaches kon ik vanaf dat moment flinke stappen zetten en mijn neerslachtigheid uiteindelijk achter me laten. Op de derde dag besloot ik dan ook de hele opleiding te gaan volgen. Ik melde me aan voor de intensieve training tot gecertificeerd coach.

Na de tweede module werden we aangemoedigd om met cliënten te gaan werken. Alle cursisten hadden toen al een flink aantal uren met elkaar ‘gewerkt’. Ik had het geluk dat twee van mijn vriendinnen door mij gecoacht wilden worden. En naarmate ik met meer mensen aan het werk ging merkte ik dat ik dit niet alleen heel erg leuk vond en er blij van werd, maar dat ik er ook nog eens heel goed in ben. Het coachen is voor mij de manier waarop ik mijn talent, kennis en levenservaring kan inzetten. Niet, zoals ik ooit dacht, door anderen te vertellen wat ze moeten of zouden kunnen doen, maar door te luisteren naar wat er wordt gezegd. Na de derde module startte ik met het coachen van meer mensen, waarmee de start van mijn coachpraktijk een feit was geworden.

In eerste instantie kwam mijn enthousiasme voort uit het positieve effect dat coaching op mijn eigen leven had. Dat mijn cliënten hetzelfde positieve effect op hun leven ondervonden, vergrootte alleen maar mijn enthousiasme. Het Energy Leadership Assessment werd door iedereen enthousiast ontvangen. Dit assessment geeft inzichten die iemand heel gericht kan vertalen naar het zetten van stappen die helpen om gelukkiger in het leven te staan. Met het behalen van het certificaat voor Certified Professional Coach van iPEC heb ik een stevige basis om met mijn cliënten die inzichten naar boven te halen, die iemand nodig heeft om zijn doel te bereiken. Door lid te worden van de International Coaching Federation (ICF) verbind ik me aan hun Code of Ethics en aan een wereldwijd netwerk van professionele coaches. De kers op de taart is dat mij in februari 2022 de accreditering Associate Certified Coach (ACC) is toegekend. Want, om even terug te komen op waar ik begon, dit is de manier waarop ik mezelf als professionele coach kan onderscheiden van een zelfbenoemde coach.

Coaching kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van een burn-out, het helpt teams beter te functioneren, betrekt medewerkers meer bij hun bedrijf en draagt bij aan een verhoogde productiviteit. Ben je benieuwd wat coaching voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Ik ga er graag met je over in gesprek.