Kwaliteitsmanagement is niet veel meer dan het structureren van informatie zodat het voor je gaat werken. Maar ja, activiteiten zoals structureren, beheersen en kwaliteitsmanagement klinken lang niet zo uitnodigend als bijvoorbeeld innovatie of data science. Mijn dochter van bijna 14 liet mij laatst dan ook weten dat ze een beetje moe werd van het structureren waar ik regelmatig naar vraag. Dat begrijp ik wel. Structureren is soms lastig en niet altijd leuk. Voor haar betekent het dat ze van alles ‘moet’ zoals haar kamer opruimen, aan mij vertellen wat haar huiswerk is en hoe ze zich gaat voorbereiden op een toetsweek. Bijna alles wat ze kan bedenken is leuker dan dat.

Ik daarentegen, word blij van structuur en structureren. Heel soms hou ik alleen van het resultaat maar er zijn gewoon ook hele leuke manieren om te structureren. Eén van mijn favorieten is luisteren. En, vertellen doen de meeste mensen graag dus die combinatie is goud waard. Door inzet van Storylistening kan ik bijvoorbeeld horen waar iemand heel enthousiast over is of juist niet. Er is altijd sprake van emotie en het verhaal is de structuur en betekenis die iemand aan die emotie geeft.

Waar ik ook heel enthousiast van word is het vereenvoudigen van ingewikkelde zaken. In Patricia Torrance, creatief directeur van T2 Design en Communicatie, heb ik daarin een medestander gevonden. Half februari 2020 heb ik haar bedrijf geholpen om de ISO 9001-certificering voor kwaliteitsmanagement te behalen. In het vervolgtraject zijn wij gestart met het vereenvoudigen van de wijze van documentatie van de genomen stappen. De ISO 9001-norm zelf is namelijk een hele waardevolle richtlijn maar zoals deze is uitgeschreven is het een draak. Met visualisaties en digitalisering binnen Trello, een online tool voor projectmanagement die je op zeker 101 manieren (waarschijnlijk meer) kan inzetten, hebben we hele gave dingen gedaan en ontwikkeld. Deze ontwikkelingen doen de norm de eer aan die het verdient. Door de vereenvoudiging is het verbeteren van processen steeds vaker een logisch gevolg in plaats van iets waar goed over nagedacht met worden. Het gaat vanzelf!

Van het resultaat van structureren worden de meesten mensen wel blij. Alles werkt efficiënt en processen zijn effectief. Je kunt dát doen wat je wilt en daadwerkelijk je doelen halen! Zo vindt mijn dochter het erg fijn als ze haar spullen kan vinden als ze die nodig heeft en niet zo vaak dingen kwijt is. Weten wat ze moet doen aan huiswerk en dat goed hebben ingedeeld vindt ze nog altijd fijner dan ergens in de week erachter komen dat ze de helft nog niet af heeft. Ook zijn haar toetsweken minder stressvol als ze de lesstof beheerst en ze zich goed heeft kunnen voorbereiden. Als je nu een klein sprongetje naar jezelf als werknemer of ondernemer maakt dan herken je hier vast ook de voordelen voor jezelf in. Ook kan je bedenken dat de taken die je misschien wel leuk vindt, zoals innovatie en werken met data, alleen van de grond komen als je dat met enige structuur aanpakt.

Structureren samen met iemand zoals ik, die ervan houdt, er tijd voor heeft en begrijpt dat het misschien niet altijd bovenaan een to-do lijstje van (favoriete) activiteiten staat, maakt het leuker en makkelijker. En de resultaten die je ermee kunt bereiken zijn groter en beter dan je je vooraf had kunnen bedenken. Neem je vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek? Ik kijk ernaar uit.